Melidžano salata od patlidžana: Ukusni recept iz grčke kuhinje

Datum:

Jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata, koja se pravi od patlidžana. Ona je pravi dokaz koliko je patlidžan ukusan, a posebno uz dodatak samo par sastojaka.

Sastojci: 6 patlidžana, 2 crvene pečene paprike, 1-2 čehna bijelog luka, 1 mladi luk sitno isjeckan, ½ cijeđenog limuna, 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna.

Priprema:

1. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugrije. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomjerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dvije veze crvene paprike da se ispeku zajedno sa njima oko 20 minuta. 

2. Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a potom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cjediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi istjerali višak tečnosti.

3. Isjecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu zdjelu. Dodajte sitno usitnjen bijeli luk i ostatak sastojaka – peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

4. Promiješajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hljeb i feta sir, piše avaz.

Izvoravaz.ba

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Recept za bijelu bajaderu – savršena kombinacija oraha i bijele čokolade

Bijela bajadera je odličan izbor za sve ljubitelje kremastih,...

Kako napraviti najukusniju topu: Simbol domaće atmosfere i zajedničkih trenutaka za stolom

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje...

Okus je tako raskošan, a priprema laka: Imamo recept za mađarski Rigojanči kolač

Ako tražite ideju za kolač koji će zasigurno sve...

Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali...