Melidžano salata od patlidžana: Ukusni recept iz grčke kuhinje

Datum:

Jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata, koja se pravi od patlidžana. Ona je pravi dokaz koliko je patlidžan ukusan, a posebno uz dodatak samo par sastojaka.

Sastojci: 6 patlidžana, 2 crvene pečene paprike, 1-2 čehna bijelog luka, 1 mladi luk sitno isjeckan, ½ cijeđenog limuna, 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna.

Priprema:

1. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugrije. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomjerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dvije veze crvene paprike da se ispeku zajedno sa njima oko 20 minuta. 

2. Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a potom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cjediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi istjerali višak tečnosti.

3. Isjecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu zdjelu. Dodajte sitno usitnjen bijeli luk i ostatak sastojaka – peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

4. Promiješajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hljeb i feta sir, piše avaz.

Izvoravaz.ba

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Brzinski recept za savršene krofne: Mekane kao duša

Ako se dvoumite oko toga koji desert da pripremite,...

Pecivo od kojeg miriše kuća i grije se duša

Toplo pecivo ima posebnu čar. Primamljiv miris i nezaboravan...

Koliko se jaja dodaje u tijesto za palačinke? Ovo je idealna količina, uvijek će ispasti savršene

Palačinke uopšte nije teško spremiti. Potrebno je svega nekoliko...

Super trik: Kako da najbrže i najlakše isjeckate kupus za salatu

Kupus u svježem stanju "ide" uz sve – i...