Napravite Dubai tortu, ukusnija je od čokolade

Datum:

Ova verzija popularnog deserta donosi isto nevjerovatan ukus, ali s još jednim plusom, možete je pripremiti bez pečenja. 

Iako nije potrebno grijanje pećnice, rezultat je fantastičan. Ako ste već probali čokoladu, sigurno nećete odoljeti ni ovoj jednostavnoj torti, čiji recept vam donosimo. 

Trebaće vam 400 grama rezanaca za kadaif, dvije kašike rastopljenog maslaca, 1,5 kreme od pistacija, jednu do dvije kašike tahinija, 150 grama kondenziranog mlijeka, 200 mililitara vrhnja za šlag, kašičica ekstrakta vanilije, 500 grama krem sira, 80 grama vrhnja za šlag i 200 grama mliječne ili tamne čokolade.

Najprije usitnite rezance za kadaif pa ga s maslacem miješajte u tavi dok rezanci ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. 

Ostavite da se kratko ohladi pa dodajte kremu od pistacija i tahinija te promiješajte. Smjesu rasporedite po kalupu. U drugu posudu stavite krem sir i kondenzirano mlijeko. Možete koristiti mascarpone, a možete koristiti i drugi kremasti sir neutralnog okusa. 

Umutite sir i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu pa dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Mutite dok krema ne postane čvrsta pa prebacite u kalup. 

Čokoladni sloj se radi tako što ćete kratko zagrijati vrhnje za šlag i u to dodati čokoladu. Poklopite i ostavite pet minuta pa miješajte dok smjesa ne postane jednaka. Možete kombinovati mliječnu i tamnu čokoladu. Prelijte preko torte i ostavite u frižideru barem šest sati. 

Dezert možete dodatno ukrasiti kremom od pistacija ili mljevenim pistacijama.

Ako nigdje ne možete pronaći kadaif rezance, pripremite ih sami

Trebaće vam devet žumanjaka, jedno cijelo jaje i 300-400 grama brašna. U širu posudu stavite 200 grama brašna, dodajte žumanjke i jaje. Stalno miješajte uz postupno dodavanje brašna. Tijesto mora biti čvrsto, ne smije se mrviti, ali ga morate umijesiti u kompaktnu smjesu bez dodavanja vode. Podijelite ga na dva dijela i svaki na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte.

Ostavite ga da se suši dvadesetak minuta. 

Zarolajte, ostavite da miruje još desetak minuta pa ih oštrim nožem režite na tanke rezance, rasprostrite na krpu i ostavite da se suše.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Samo 3 sastojka: Najlakši recept za prefine čoko-kocke koje će vam popraviti dan

Da biste napravili ukusan desert, ponekad vam je potrebno...

Brzo i jednostavno: Zdravija verzija čupavaca

Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača svih generacija. Jednostavni su...

Kako napraviti prirodni zaslađivač

Mnogo je priče bilo oko toga da vještačke zaslađivače...

Napravite sami: Recept za najbolji kikiriki maslac

Kikiriki maslac koji možete sami napraviti kod kuće bolji...