Jednostavan i ukusan prijedlog deserta kada nemate mnogo slobodnog vremena.
Uspješno ste napravili šubarice ili drugu poslasticu sa biskvitom i pitate se šta da uradite sa biskvitom koji vam je preostao?
Evo kako da iskoristite biskvitne mrvice i napravite ukusan desert.
Sastojci:
300-400 g biskvita (preostalog)
300 g trešnje (iz tegle)
200 ml soka od trešnje
½ kašike gustina i 2 kašike hladne vode
100 g šećera
200 g mascarpone sira
100 g kiselog vrhnja
1 kašika meda
sjemenke mahune vanilije
Dekoracija:
250 g slatkog vrhnja
Kandirane trešnje, čokoladne mrvice ili preljev od čokolade
Priprema:
Procjedite 300 g trešnje iz tegle. Uzmite 200 ml soka, dodajte šećer i prokuhajte u maloj šerpici.
U jednoj šolji izmiješajte gustin sa hladnom vodom i miješajući dodajte u prokuhani sok od trešnje dok se ne zgusne.
U drugoj posudi promiješajte mascarpone sir, kiselo vrhnje, med i sjemenke mahune vanilije.
U trećoj posudi čvrsto izmiksajte slatko vrhnje.
Ostatke biskvita rukama izmrvite i u sljedećem redoslijedu sipajte u čase: 1-2 kašike biskvitnih mrvica, 1-2 kašike trešnje sa gustim sokom, 1 kašiku sira, i tako sve do vrha.
Na vrh još jedna kašika slatkog vrhnja i malo čokolade i gotov je brzi, a veoma ukusni desert.