Domaće perece su mekane, jednu se tople, a možete i da ih podgrijavate. Savršene uz omiljene namaze.
Domaće perece recept
Sastojci:
360 ml tople vode
7g instant ili aktivnog suvog kvasca (1 standardno pakovanje)
1 kašičica soli
1 kašika šećera
14 g putera, rastopljenog i malo prohlađenog
500 g brašna
krupna so za posipanje
Kupka od sode bikarbone:
120 g sode bikarbone
2,13 l vode
Recept za perece:
Kako biste napravili perece prvo umutite kvasac u toplu vodu. Ostavite da odstoji 1 minut. Umutite so, smeđi šećer i otopljeni puter. Postepeno dodajte brašno. Miješajte drvenom kašikom, dok tijesto ne postane gusto. Dodajte još 180 g brašna, dok tijesto više ne bude ljepljivo. Ako je i dalje ljepljivo, dodajte još po potrebi. Probodite tijesto prstom – ako se vrati, spremno je za miješenje.
Zamijesiti tijesto. Stavite tijesto rukom na lagano pobrašnjenoj površini punih 5 minuta. Ako tijesto postane previše ljepljivo tokom procesa miješenja, pospite 1 kašičicu brašna odjednom na tijesto ili na radnu površinu. Nemojte dodavati više brašna nego što vam je potrebno, jer ne želite suvo tijesto. Nakon toga ga oblikujte u loptu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Stavite vodu sa sodom bikarbonom da proključa.
Zagrijte rernu na 204°C. 2 pleha obložite papirom za pečenje i podmažite puterom. Ostavite na stranu. Oštrim nožem ili sjekačem za picu isjecite tijesto na dijelove, od 75 g svaki. Razvaljajte svaki dio u konopac od 50 cm. Formirajte krug od tijesta tako što ćete spojiti 2 kraja na vrhu kruga. Uvijte krajeve zajedno. Vratite uvrnute krajeve prema sebi i pritisnite ih da formiraju oblik pereca.
U ključalu vodu sa sodom ubacite 1-2 perece na 20-30 sekundi. Nakon toga izvadite perecu iz vode i ostavite da iscuri višak. Stavite je na pripremljeni pleh za pečenje. Pospite krupnom morskom solju. Ponovite sa preostalim perecama. Pecite 12-15 minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i servirajte tople.