Recept za jednostavne domaće perece

Datum:

Domaće perece su mekane, jednu se tople, a možete i da ih podgrijavate. Savršene uz omiljene namaze.

Domaće perece recept

Sastojci:

360 ml tople vode

7g instant ili aktivnog suvog kvasca (1 standardno pakovanje)

1 kašičica soli

1 kašika šećera

14 g putera, rastopljenog i malo prohlađenog

500 g brašna

krupna so za posipanje

Kupka od sode bikarbone:

120 g sode bikarbone

2,13 l vode

Recept za perece:

Kako biste napravili perece prvo umutite kvasac u toplu vodu. Ostavite da odstoji 1 minut. Umutite so, smeđi šećer i otopljeni puter. Postepeno dodajte brašno. Miješajte drvenom kašikom, dok tijesto ne postane gusto. Dodajte još 180 g brašna, dok tijesto više ne bude ljepljivo. Ako je i dalje ljepljivo, dodajte još po potrebi. Probodite tijesto prstom – ako se vrati, spremno je za miješenje.

Zamijesiti tijesto. Stavite tijesto rukom na lagano pobrašnjenoj površini punih 5 minuta. Ako tijesto postane previše ljepljivo tokom procesa miješenja, pospite 1 kašičicu brašna odjednom na tijesto ili na radnu površinu. Nemojte dodavati više brašna nego što vam je potrebno, jer ne želite suvo tijesto. Nakon toga ga oblikujte u loptu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Stavite vodu sa sodom bikarbonom da proključa.

Zagrijte rernu na 204°C. 2 pleha obložite papirom za pečenje i podmažite puterom. Ostavite na stranu. Oštrim nožem ili sjekačem za picu isjecite tijesto na dijelove, od 75 g svaki. Razvaljajte svaki dio u konopac od 50 cm. Formirajte krug od tijesta tako što ćete spojiti 2 kraja na vrhu kruga. Uvijte krajeve zajedno. Vratite uvrnute krajeve prema sebi i pritisnite ih da formiraju oblik pereca.

U ključalu vodu sa sodom ubacite 1-2 perece na 20-30 sekundi. Nakon toga izvadite perecu iz vode i ostavite da iscuri višak. Stavite je na pripremljeni pleh za pečenje. Pospite krupnom morskom solju. Ponovite sa preostalim perecama. Pecite 12-15 minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i servirajte tople.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Skoro u svakom gradu u Bosni i Hercegovini kljukuša se pravi drugačije, koji je recept pravi?

Kljukuša je jednostavno ali vrlo ukusno jelo koje se...

Kako da napravite domaći somun

Domaći somun se po ovom receptu pravi u tiganju...

Domaći sirup od samo dva sastojka: Jača imunitet i umiruje kašalj

Svi smo se susreli sa neugodnim kašljem u hladnom...

Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

Bilo da izbjegavate šećer i brašno jer želite skinuti...