Ledene kocke su uvijek dobrodošle na našim trpezama, a njihova priprema nije toliko teška kao što se možda na prvi pogled čini.
Recept za ledene kocke je jednostavan i možete odmah da se upustite u njihovu pripremu.
Sastojci za ledene kocke:
za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike ulja
- 1 kesica praška za pecivo
za preliv:
- 300 ml vode
- 250 g šećera
za prvi fil:
- 800 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanile
- 1 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 250 g putera
- 3 kašike šećera u prahu
za drugi fil:
- 800 ml mlijeka
- 12 kašika brašna
- 12 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g putera
- 3 kašike šećera u prahu
za glazuru:
- 160 g čokolade za kuvanje
- 8 kašika ulja (malo više ukoliko želite mekšu glazuru)
Priprema ledenih kocki:
U činiji umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i na kraju brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Kada se svi sastojci sjedine, izlijte u pleh i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada bude gotov, ostavite da se kora malo prohladi, pa prelijte sa mješavinom vode i šećera koje ste blago ugrijali.
U malo mlijeka razmutite puding i gustin, a ostatak stavite da se kuva sa šećerom dok mlijeko ne provri. Kada mlijeko provri, ubacite puding i gustin i miješajte dok se ne skuva. Kada bude gotov, ostavite da se puding ohladi, pa kada se to desi, dodajte prethodno umućeni puter sa tri kašike šećera u prahu. Mutite sve dok fil ne postane kremast pa premažite preko prelivene kore.
200 ml mlijeka pomiješajte sa brašnom, a ostatak stavite da se grije sa šećerom do tačke vrenja, a kada se to desi, sipajte smjesu sa brašnom i skuvajte kao puding i ohladite.
Kada se smjesa ohladi, sjedinite sa prethodno umućenim puterom sa šećerom u prahu.
Istopite čokoladu sa uljem na tihoj vatri ili na pari, sačekajte par minuta da se malo ohladi pa prelijte preko kolača. Stavite u frižider da se lijepo ohladi, najbolje da ledene kocke spremite dan prije nego što planirate da ih poslužite.