Sačuvajte svježi bosiljak za zimu

Datum:

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka. Sada je vrijeme da napravite zalihe za zimu koja slijedi.

Ovu sjajnu metodu čuvanja bosiljka pronašli smo na Resheadcandecorate blogu i jednostavno nas je oduševila, jer ko ne bi želio i tokom zime imati aromu svježeg bosiljka? Krenimo redom.

Potrebni sastojci i materijal:

  • Bosiljak
  • So
  • Maslinovo ulje
  • Teglice

Listove svježeg bosiljka dobro operite hladnom vodom i ostavite da se u potpunosti osuše. Pronađite manje teglice sa poklopcima, operite ih i sterilišite.

Na dno svake teglice stavite malo soli, zatim dodajte jedan red listova bosiljka, poprskajte sa malo maslinovog ulja i tako slažite sve do vrha teglice: red soli, red bosiljka, red ulja.

Kad ste teglicu napunili do vrha, gornji sloj bosiljka pospite sa solju i sa uljem pa nježno pritisnite i čvrsto zatvorite poklopac.

Teglica u frižideru može da stoji i do dvije godine, ali čisto sumnjamo da bosiljak nećete prije potrošiti.

Možete ga koristiti u salatama ili kao dodatak jelima.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Kad kazaljke idu unazad: Kako zimsko računanje vremena utječe na zdravlje

U nedjelju, 26. oktobra, ponovo smo prešli na zimsko...

Kako učiniti goveđi gulaš sočnijim: Kulinarska tajne vrhunske kuharice

Goveđi gulaš je jedno od najomiljenijih jesenjih jela koje...

Šta je ašvaganda i kako djeluje na naš organizam?

Ašvagandu bi trebali imati gotovo svi kao dodatak prehrani...

Vrijeme je mandarina: Sočna blagodat za naš organizam

Jesen i rana zima na Mediteranu i Balkanu mirišu...