Kljukuša je jednostavno ali vrlo ukusno jelo koje se pravi u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da je naziv kljukuša u različitim gradovima rezervisan za drugačija jela.
Sarajevska kljukuša vrlo je popularno jelo i može se probati i u nekim od najpopularnijih restorana u glavnom gradu BiH.
Za pravu sarajevsku kljukušu potrebno je:
500 gr krompira
jedna glavica crvenog luka
pet supenih kašika brašna
50 ml ulja,
dva jajeta
dvije kašičice solijedna kašičica bibera
Prvo ogulite krompir, a potom ga izrendajte. Luk očistite i isjeckajte što sitnije. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju, pa peći 20 minuta na 250 stepeni. Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Tajna sarajevske kljukuše je u hrskavosti bočnih dijelova. Zato se ne treba praviti predebela kljukuša već gurmani cijene umijeće kuhara koji uspiju napraviti što tanju kljukušu koja ipak zadržava sočnu sredinu. Napraviti ovo jelo na prvu izgleda jednostavno, ali rijetki znaju napraviti onu “pravu”. Kako izgleda gotovo savršena sarajevska kljukuša pogledajte na fotografiji.
Sarajevska kjukuša – Deliciousbyarduana
Pored ove najpoznatije kljukuše postoji još mnogo verzija kljukuše a jedna od najpoznatijih je komana kljukuša. Komana kljukuša je zarpavo komadana jer se tijesto parča na male komadiće i zaljeva bijelim lukom i jogurtom.
Osnovna razlika između sarajevske i komane razlike je što u komanu ne ide krompir. Sastojci za komanu kljukušu:
- 1 jaje
- voda
- brasno
- soli prema ukusu
- jogurt
- sitno isjeckan bijeli luk
Umutiti jaja, posoliti ih, dodati čašu mlijeka, zatim brašno sa praškom za pecivo. Miješajtei dolijte mlijeka toliko da vam smjesa bude malo gušća od smjese za palačinke.
U pleh staviti 2-3 kašike ulja, fino rasporedite i stavite u zagrijanu rernu na 200° 2 minute da se ugrije. Sipati smjesu i peći na 200° 15-20 min da porumeni.
U međuvremenu u posudi izmiješajte pavlaku, mlijeko, posolite i dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Maslac otopite i neka bude vreo.
Ispečenu kljukušu malo prohladiti i rukama kidati na zalogaje pa stavljati u posudu za posluživanje. Preliti smjesom od pavlake, pa “zacvrkati” vrućim maslacem.
Stariji koji su pravili komanu kljukušu znali su se našaliti i reći da nakon što se konzumira “dva dana nema ljubljenja” zbog velike količine bijelog luka koji se uz nju servira. Ipak, mnogi se ne obaziru i uživaju u ovom starom bosanskom jelu.
Komana kljukuša recept
Postoje j druge varijante odnosno vrste kljukuše u zavisnosti od mjesta do mjesta u Bosni i Hercegovini očekujemo recepte u komentarima.