Ako vas put nanese u Sloveniju, obavezno svratite u neku lokalnu kafanu i uživajte u tanjiru toplog, mirisnog ričeta. Ova čorba, nekada nezaobilazan dio domaće kuhinje širom bivše Jugoslavije, vraća nas u prošlost svojim bogatim okusom i jednostavnošću, prenosi citymagazine.rs.
Ričet je jelo koje su s ljubavlju pripremale naše bake, a način pravljenja podsjeća na današnji pasulj. Ipak, ono što ga čini posebnim jesu dva ključna sastojka – ječam i bijeli luk – koji ovoj čorbi daju specifičnu aromu i teksturu.
Ako volite pasulj, gotovo sigurno ćete zavoljeti ričet već na prvi zalogaj. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept i unesite duh tradicije u svoju kuhinju!
Sastojci:
– 250 g ječma (oljuštenog)
– 2 do 3 mrkve
– Komad celera
– Peršun (koren i list)
– 1/2 glavice luka
– 1 do 2 čena bijelog luka
– Lovorov list
– 1 praziluk
– Malo karfiola
– Pasulj
– So i biber
– Sušena svinjska koljenica (može i kobasica)
Priprema:
Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite ga kuhati u veću šerpu, jer ćete dodati i manju sušenu svinjsku koljenicu ili drugo parče dimljenog svinjskog mesa, mrkvu isjeckanu na kockice ili narendanu, korijen celera i peršuna, sitno sjeckani crni i bijeli luk te lovorov list.
Blago posolite i kuhajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isjeckan praziluk i karfiol podijeljen na cvjetove. Kuhajte još 15 minuta, zatim umiješajte malo kuhanog pasulja (može i iz konzerve), pospite svježim peršunom i – gotovo!
Meso narežite i poslužite posebno ili ga vratite u čorbu, koja je sada spremna.