Jeste li ikada jeli krofnu i pitali se čemu zapravo služi rupa u njenoj sredini?
Ako je odgovor potvrdan, niste jedini. Vjerovali ili ne, postoji jako puno teorija o misterioznoj rupi i razlogu za njeno nastajanje.
Jedna teorija kaže da je rupa u krofnama jednostavno nužna. Jednom kada su pekari počeli dodavati žumanjke svoje u recepte, tijesto je postalo prebogato što je znatno otežavalo ravnomjerno pečenje.
Krajevi su bili hrskavi no sredina bi ostala sirova, stoga je logično rješenje bilo micanje tijesta iz sredine.
Drugi ipak smatraju da su đevreci svojom popularnosti inspirisane rupe da bi se prodavali na sličan način – složene na dugačke štapove ili nanizane na užad.
Druga uobičajena teorija pripisuje 16-godišnjem američkom pomorcu po imenu Hanson Gregory da je izumio rupu od krofne.
Kada je poslan na more sredinom 19. vijeka, pravio je prženo tijesto po receptu svoje majke, ali nisu ispale kako je planirao.
Centar tijesta je bio nepečen i masan, pa je Gregory odlučio da ih izreže i tako je nastala popularna ‘rupa’ u krofni.