Upala grla: Napravite čaj koji iste sekunde ublažava grlobolju

Datum:

U toku je sezona virusnih i bakterijskih infekcija koje sa sobom donose mnoge neugodne nuspojave, poput upaljenog grla. Mnogi će zbog grlobolje prvo potražiti pomoć u apoteci i posegnuti za pastilama ili sprejevima, ali mnogo je onih koji su pobornici domaćih metoda saniranja spomenute zdravstvene boljke.

Ako ste među potonjima, onda se morate upoznati sa svim dobrobitima bijelog sljeza.

Bijeli ili pitomi sljez (lat. Althaea officinalis) višegodišnja je biljka iz porodica sljezovki koja može narasti do 150 centimetara visine. Latinski naziv biljke upućuje na njezina ljekovita svojstva. Naime, bijeli sljez pripada rodu Althaea čiji naziv dolazi od riječi althainein (liječiti) i althos (ljekovito sredstvo).

Najljekovitiji je dio bijelog sljeza njegov korijen od kojeg se pravi čaj. Taj napitak vijekovima služi kao sredstvo za umirivanje upaljenog grla, a pomaže kod posljedica bronhitisa i raznih bolesti pluća.

Studija iz 2019. pokazala je da korijen bijelog sljeza može ponuditi brzo olakšanje za simptome povezane s respiratornim stanjima. To je zato što korijen bijelog sljeza pomaže u izgradnji zaštitnog omotača koji oblaže sluznicu usta i grla te na taj način ublažava iritaciju i oticanje. Također može smanjiti simptome suhog i iritirajućeg kašlja. Njezin korijen otpušta nakupljenu sluz u nosu, grlu i plućima da bi je lakše iskašljali. Iz tog se razloga sljezov čaj preporučuje kao prirodni lijek za grlobolju, piše portal Kreni Zdravo, koji donosi i recept za čaj.

Sastojci za čaj od bijelog sljeza:

  • Prelijte dvije kašike suhog korijena bijelog sljeza s 2,5 dl mlake ili hladne vode.
  • Ostavite da odstoji najmanje jedan, idealno dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi.
  • Nakon toga čaj malo zagrijte. Po želji možete dodati meda.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Recept za salatu od kiselog kupusa

Ovo je recept za jednu malo drugačiju salatu od...

Skoro u svakom gradu u Bosni i Hercegovini kljukuša se pravi drugačije, koji je recept pravi?

Kljukuša je jednostavno ali vrlo ukusno jelo koje se...

Recept za jednostavne domaće perece

Domaće perece su mekane, jednu se tople, a možete...

Kako da napravite domaći somun

Domaći somun se po ovom receptu pravi u tiganju...