Zapečeni punjeni krompir je naš današnji prijedlog.
SASTOJCI:
- 8 krompira
- 250 ml kisele pavlake
- 250 g šunke
- 50 g maslaca
- 100 g šampinjona
- svježi peršun
- so i biber
PRIPREMA:
Krompir u kori kuvajte u slanoj vodi oko 40 minuta nakon što voda zakipi.
Očistite šampinjone, narežite ih na ploške i propržite na maslacu. Šunku narežite na kockice od oko centimetra, a peršun sitno nasjeckajte. U posudu sa šunkom dodajte dio peršuna, kiselu pavlaku i propržene šampinjone.
Sve promiješajte da biste dobili nadjev. Kuvani krompir vodoravno razrežite tako da odvojite gornji dio svakog krompira. Dublji dio izdubite kašikom. Izvađeni dio krompira narežite na male komade i ubacite u smjesu za nadjev.
Smjesu začinite, te završno izmiješajte i njome napunite izdubljeni krompir. Na svaki krompir stavite komadić maslaca. Napunjen krompir slažite na pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni oko 20 minuta. Prije serviranja pospite narezanim peršunom.