7 iznenađujućih činjenica – Zrna kafe nisu zrna, krastavac nije povrće, a boja jajeta zavisi od boje ušne resice kod kokoši

Datum:

Jeste li znali da je slon jedini sisar koji ne može skočiti i zašto je to tako? Takođe, postoji objašnjenje zašto mnogi ljudi odmah nakon buđenja prvo primijete da je u prostoriji prohladno.

Krekeri imaju rupe s razlogom

Ako ste ikad obratili pažnju, mogli ste primijetiti da većina krekera ima rupe po sebi. One nisu tamo bez razloga ili kao dekoracija, već imaju svoju ulogu u konačnom proizvodu.

Te rupe omogućuju izlazak pare tokom pečenja čime se sprečava stvaranje mjehurića zraka u tijestu. Istu stvar rade domaćice kad viljuškom bockaju prhko tijesto prije nego ga stave u pećnicu.

Krastavci su bobičasto voće

Da, krastavci nisu povrće kako mnogi vjeruju, oni su zapravo klasificirani kao bobičasto voće unutar porodice voća jer rastu iz jednog cvijeta.

Slon je jedini sisavac koji ne može skočiti

Razlog je to što su njihove noge drugačije građene od nogu većine sisavaca, odnosno, nemaju nikakvu ‘oprugu’ u sebi pa se zbog toga slonovi ne mogu odgurnuti od tla i skočiti.

Boja jajeta određena je bojom kokošje ušne resice

Ušne resice kod kokoši pokazuju kakvu boju jaja će snijeti. Kokoši s bijelim resicama nesu isključivo bijela jaja, dok one s tamnim resicama nesu smeđa jaja.

S razlogom možete osjetiti miris kiše

Mnogi ljudi prepoznaju specifičan miris kiše koje je ponekad jači, a katkad slabiji.

Taj miris naziva se – petrichor, a nastaje nakon što kapljice udare u tlo i stvore se sitni mjehurići zraka u kojima se nakupljaju oku nevidljive čestice podignute s tla. Te čestice nas obaviju i tako zapravo namirišemo kišu.

Zrna kafe zapravo nisu zrna

Zrna kafe su sjemenke ploda kafe, crvene ili ljubičaste bobice koje rastu na drveću. Te sjemenke se nalaze unutar onoga što se naziva ‘trešnja kafe’ – crveno meso zrelog i sočnog ploda kafe.

S razlogom se budimo s osjećajem hladnoće

Mnogi ljudi prvo primijete da je u prostoriji malo prohladno kad se probude. To se događa zato što tijelo još nije dovoljno zagrijano. Normalnu tjelesnu temperaturu postignemo nekoliko sati nakon buđenja, prenosi brightside.me.

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO