Ako ste ljubitelj paprika, neka vam se ovih dana pri ruci nađe recept za jelo koje se naziva tirokafteri, što u prevodu znači – “ljuti sir”.
Specijalitet je to iz grčke kuhinje koji se sastoji od pečenih paprika i feta sira te se poslužuje kao namaz uz topli hljeb, masline i hladno bijelo vino ili se služi kao prilog uz pečeno meso, posebno jagnjetinu.
Sastojci
200 g fete
100 g pečene crvene paprike
1 svježa ljuta paprika
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika grčkog jogurta
1 kašika limunovog soka
1 mali čen bijelog luka
po prstohvat soli i bibera
Priprema
Ispecite crvenu papriku na suvoj tavi ili pod grilom dok koža ne potamni. Prekrijte je kratko poklopcem ili kesicom, zatim ogulite i očistite.
Ljutu papriku očistite od sjemenki. Ako volite blažu verziju, upotrijebite samo polovinu.
Stavite fetu, paprike, jogurt, maslinovo ulje, limunov sok i po želji bijeli luk u posudu. Izradite štapnim mikserom dok ne dobijete željenu teksturu. Probajte i po potrebi dodajte so, biber ili još limuna.
Premjestite u zdjelicu, pokrijte i pustite da odstoji barem 30 minuta u frižideru prije posluživanja.
Poslužite uz tostirani hljeb, krekere, masline ili kao prilog uz pečenu jagnjetinu, prenosi Slobodna Dalmacija.


