Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje i danas je posebno popularno u BiH i Turskoj. Najveća “pomama” za njom je upravo tokom mjeseca ramazana, kada je nezaobilazan dio svakog stola.
Topa se priprema za svega nekoliko minuta uz topljenje sastojaka na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku smjesu. Izbor i kvaliteta sireva su od ključnog značaja da biste dobili najbolji okus ovog jela.
Sastojci
- 400 g svježeg sira
- 200 g dimljenog sira
- 200 g bijelog sira
- 2 dl mlijeka
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- 100 g mileram
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 1 kašika soli
Priprema
U posudu staviti maslac, izliti vrhnje za kuhanje pa svježi sir i mileram. Sve pomiješati pa doliti malo mlijeka i izmiješati da se sastojci sjedine. Dodati dimljeni sir i bijeli kriška sir, posoliti pa lagano miješati. Jaja dodati u topu, miješati nekoliko minuta da se sastojci sjedine i dobije željena gustoća tope. Tradicionalno poslužiti sa somunom.