Kako napraviti najukusniju topu: Simbol domaće atmosfere i zajedničkih trenutaka za stolom

Datum:

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje i danas je posebno popularno u BiH i Turskoj. Najveća “pomama” za njom je upravo tokom mjeseca ramazana, kada je nezaobilazan dio svakog stola.

Topa se priprema za svega nekoliko minuta uz topljenje sastojaka na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku smjesu. Izbor i kvaliteta sireva su od ključnog značaja da biste dobili najbolji okus ovog jela.

Sastojci

  • 400 g svježeg sira
  • 200 g dimljenog sira
  • 200 g bijelog sira
  • 2 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • 100 g mileram
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 1 kašika soli

Priprema

U posudu staviti maslac, izliti vrhnje za kuhanje pa svježi sir i mileram. Sve pomiješati pa doliti malo mlijeka i izmiješati da se sastojci sjedine. Dodati dimljeni sir i bijeli kriška sir, posoliti pa lagano miješati. Jaja dodati u topu, miješati nekoliko minuta da se sastojci sjedine i dobije željena gustoća tope. Tradicionalno poslužiti sa somunom.

Izvorklix.ba

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Okus je tako raskošan, a priprema laka: Imamo recept za mađarski Rigojanči kolač

Ako tražite ideju za kolač koji će zasigurno sve...

Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali...

Ovo je najzdravija poslastica na svijetu: Recept je iz Grčke star 6.000 godina, a ima samo 2 sastojka

Ova ljekovita poslastica spominje se još u Homerovoj Ilijadi...

Starinski recept za pekarske kifle – Napravite ih sami

Mnogi ljudi vole pekarske kifle, a one se uopšte...