Kuhana jaja su čest sastavni dio obroka. Međutim, osim što su ukusan i hranjiv obrok, važno je znati kako pravilno postupati s kuhanim jajima kako bismo izbjegli moguće zdravstvene rizike.
Da biste osigurali sigurnost prilikom konzumacije kuhanih jaja, ključno je da ih pravilno skuhate. Kuhana jaja trebaju biti kuhana najmanje 10 minuta kako bi se potpuno stvrdnula. Ovaj period kuhanja garantuje da je unutrašnjost jaja potpuno sigurna za konzumaciju, jer se na taj način uništavaju potencijalni mikroorganizmi.
Ukoliko ste pripremili veću količinu kuhanih jaja, evo savjeta o tome koliko dugo mogu ostati svježa i kako ih pravilno skladištiti.
Kuhana jaja treba čuvati u hladnjaku, gdje mogu ostati svježa do 7 dana ako su u ljusci. Jaja bez ljuske, međutim, preporučuje se jesti unutar 5 dana, jer bez zaštite ljuske postaju podložnija bržem kvarenju.
Iako smrzavanje može produžiti rok trajanja mnogim namirnicama, kuhana jaja nisu pogodna za smrzavanje. Smrzavanje može negativno utjecati na teksturu jaja, uzrokujući da postanu vodena i gnjecava nakon odmrzavanja, što ih čini manje privlačnim za konzumaciju.
Uvijek pohranite kuhana jaja u hladnjaku, najbolje u originalnoj ljusci kako bi duže ostala svježa.
Ako niste sigurni koliko dugo su jaja u hladnjaku, možete ih testirati tako da ih stavite u posudu s vodom. Svježe jaje će potonuti, dok starije može početi plivati zbog plinova koji se razvijaju unutar ljuske.
Kuhana jaja su hranjiv i siguran obrok, ali važno je pridržavati se pravilnih smjernica za njihovu pripremu i čuvanje. Uvijek provjerite svježinu jaja prije konzumacije i pobrinite se da ih pravilno pohranite kako biste uživali u njihovim zdravstvenim prednostima bez rizika.