Ukoliko tražite brz i ukusan prilog za vaše glavno jelo, štapići od tikvica s bijelim lukom i sirom su odličan izbor.
Hrskani izvana, a mekani iznutra, ovi štapići idealni su kao lagana grickalica, prilog uz ručak ili zamjena za pomfrit.
Potrebni sastojci:
dvije srednje tikvice, dvije kašike maslinovog ulja, bijeli luk, 50 grama parmezana, 50 grama prezle, so i biber po ukusu, suhi začini po želji, poput origana, paprike i čilija.
Priprema:
Zagrijte peć na 200 stepeni, a lim obložite papirom za pečenje. Tikvice operite, po želji ogulite i narežite po dužini na štapiće debljine oko jedan centimetar. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i bijeli luk, pa dodajte štapiće tikvica i promiješajte na način da se ravnomjerno oblože. U drugoj posudi pomiješajte prezlu, parmezan, so, biber i suhe začine.
Svaki štapić tikvice uvaljajte u smjesu s parmezanom i mrvicama, lagano pritisnite da se dobro zalijepi. Tikvice složite na pripremljeni pleh, pazeći da se međusobno ne dodiruju. Pecite ih 20-25 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Za dodatnu hrskavost, posljednje dvije do tri minute pečenja uključite grill funkciju.