Bijela bajadera je odličan izbor za sve ljubitelje kremastih, ukusnih poslastica.
Ovaj recept ne zahtijeva pečenje, brzo se priprema i savršen je za posebne prilike.
Sastojci:
Za donji sloj:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g bijele čokolade
- 100 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Za gornji sloj:
- 200 g bijele čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Priprema donjeg sloja
U šerpi zagrij mlijeko i dodaj maslac i šećer u prahu. Miješaj na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Dodaj mljeveni keks, orahe i otopljenu bijelu čokoladu. Sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu.
2. Oblikovanje smjese
Pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedi u pravougaoni pleh (dimenzije oko 20×30 cm), prethodno obložen papirom za pečenje. Lagano pritisni da se izravna i ostavi u frižider da se stegne oko 30 minuta.
3. Priprema gornjeg sloja
Otopi bijelu čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (u kratkim intervalima, uz miješanje). Prelij čokoladu preko ohlađene osnove i pažljivo razmaži. Ponovo stavi u frižider na najmanje 2 sata, dok se bajadera potpuno ne stegne.
4. Sječenje i serviranje
Kad je kolač očvrsnuo, isijeci ga na pravougaonike ili rombove. Serviraj ga hladnog za najbolji ukus.
Savjeti za savršenu bijelu bajaderu:
- Ako želiš intenzivniji ukus, možeš dodati malo vanilin šećera u donji sloj.
- Za glatku i sjajnu glazuru, čokoladu otapaj polako i nemoj je pregrijavati.
- Bajadera se može čuvati u frižideru nekoliko dana, a može se i zamrznuti za dužu svježinu.
Uživaj u ovoj neodoljivoj bijeloj bajaderi, idealnoj za sve sladokusce!