Sačuvajte svježi bosiljak za zimu

Datum:

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka. Sada je vrijeme da napravite zalihe za zimu koja slijedi.

Ovu sjajnu metodu čuvanja bosiljka pronašli smo na Resheadcandecorate blogu i jednostavno nas je oduševila, jer ko ne bi želio i tokom zime imati aromu svježeg bosiljka? Krenimo redom.

Potrebni sastojci i materijal:

  • Bosiljak
  • So
  • Maslinovo ulje
  • Teglice

Listove svježeg bosiljka dobro operite hladnom vodom i ostavite da se u potpunosti osuše. Pronađite manje teglice sa poklopcima, operite ih i sterilišite.

Na dno svake teglice stavite malo soli, zatim dodajte jedan red listova bosiljka, poprskajte sa malo maslinovog ulja i tako slažite sve do vrha teglice: red soli, red bosiljka, red ulja.

Kad ste teglicu napunili do vrha, gornji sloj bosiljka pospite sa solju i sa uljem pa nježno pritisnite i čvrsto zatvorite poklopac.

Teglica u frižideru može da stoji i do dvije godine, ali čisto sumnjamo da bosiljak nećete prije potrošiti.

Možete ga koristiti u salatama ili kao dodatak jelima.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Pušači mlađi od 50 godina imaju značajno veći rizik od moždanog udara

Istraživanja pokazuju da pušači mlađi od 50 godina, osobito...

Treba imati mjeru: Vitamin D može narušiti funkcije mozga

Nova studija naglašava potrebu za pažljivim unosom vitamina D,...

Zabrinjavajući izvještaj: Zdravstveni sistemi nisu spremni za hitne situacije

Europljani se suočavaju s "doživotnim zdravstvenim krizama", a cijeli...

Hrana koju najzdraviji ljudi nikad ne jedu

Prehrana najdugovječnijih ljudi u plavim zonama uglavnom je biljnog...