Topi se u ustima: Ukusni cheesecake od mandarina

Datum:

Cheesecake je omiljeni desert mnogih, a idealna je činjenica da postoje različite varijante.

Kiselkaste i slatkaste mandarine sjajne su u kombinaciji sa sirom, naročito s ricottom u osvježavajućem cheesecakeu. Recept za ovaj ukusni kolač ne zahtijeva mnogo vremena i truda, a ukus je zagarantovan.

Sastojci

3 šoljice ricotte od kravljeg mlijeka

1 šoljica šećera

140 grama keksića

1/4 šoljice omekšalog maslaca

5 listića želatine

3 mandarine ili klementine

Mahuna vanilije

3 kašike mlijeka

1 kašika ruma

Priprema

Izmiksajte kekse s omekšalim maslacem i kašikom ruma.

Smjesu rasporedite po dnu kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite da tvori ravnu podlogu i stavite u frižider na 20 minuta da se stvrdne.

Namočite 3 lista želatine u vodi.

Pomiješajte ricotta sir s 3/4 šoljice šećera, sjemenkama polovine mahune vanilije i koricom mandarine.

Ocijeđenu želatinu otopite u 3 kašike vrućeg mlijeka, pa dodajte u ricotta sir i dobro promiješajte. Stavite u frižider na 30 minuta.

Smjesu od ricotte ulijte u kalup za pečenje, poravnajte površinu i stavite u frižider na 2 sata, zatim još 2 lista želatine namočite u vodu.

Ocijedite mandarine, procijedite sok i odmjerite 1 1/4 šoljice. Dodajte 1/4 šoljice šećera i pustite da sok kuha 1 minutu. Maknite s vatre, dodajte ocijeđene listiće želatine i miješajte da se potpuno otope. Pustite da se ohladi dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Površinu kolača od sira po želji možete ukrasiti kriškama klementine, a zatim na vrh prelijte smjesu od mandarina da prekrije cijelu površinu.

Stavite u frižider na još 4 sata.

Izvadite kolač od sira iz frižidera i oštrim nožem zaobiđite rub kalupa kako vam se umak ne bi razbio po rubovima kada ga izvadite.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Brzinski recept za savršene krofne: Mekane kao duša

Ako se dvoumite oko toga koji desert da pripremite,...

Pecivo od kojeg miriše kuća i grije se duša

Toplo pecivo ima posebnu čar. Primamljiv miris i nezaboravan...

Melidžano salata od patlidžana: Ukusni recept iz grčke kuhinje

Jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata,...

Koliko se jaja dodaje u tijesto za palačinke? Ovo je idealna količina, uvijek će ispasti savršene

Palačinke uopšte nije teško spremiti. Potrebno je svega nekoliko...