Topi se u ustima: Ukusni cheesecake od mandarina

Datum:

Cheesecake je omiljeni desert mnogih, a idealna je činjenica da postoje različite varijante.

Kiselkaste i slatkaste mandarine sjajne su u kombinaciji sa sirom, naročito s ricottom u osvježavajućem cheesecakeu. Recept za ovaj ukusni kolač ne zahtijeva mnogo vremena i truda, a ukus je zagarantovan.

Sastojci

3 šoljice ricotte od kravljeg mlijeka

1 šoljica šećera

140 grama keksića

1/4 šoljice omekšalog maslaca

5 listića želatine

3 mandarine ili klementine

Mahuna vanilije

3 kašike mlijeka

1 kašika ruma

Priprema

Izmiksajte kekse s omekšalim maslacem i kašikom ruma.

Smjesu rasporedite po dnu kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite da tvori ravnu podlogu i stavite u frižider na 20 minuta da se stvrdne.

Namočite 3 lista želatine u vodi.

Pomiješajte ricotta sir s 3/4 šoljice šećera, sjemenkama polovine mahune vanilije i koricom mandarine.

Ocijeđenu želatinu otopite u 3 kašike vrućeg mlijeka, pa dodajte u ricotta sir i dobro promiješajte. Stavite u frižider na 30 minuta.

Smjesu od ricotte ulijte u kalup za pečenje, poravnajte površinu i stavite u frižider na 2 sata, zatim još 2 lista želatine namočite u vodu.

Ocijedite mandarine, procijedite sok i odmjerite 1 1/4 šoljice. Dodajte 1/4 šoljice šećera i pustite da sok kuha 1 minutu. Maknite s vatre, dodajte ocijeđene listiće želatine i miješajte da se potpuno otope. Pustite da se ohladi dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Površinu kolača od sira po želji možete ukrasiti kriškama klementine, a zatim na vrh prelijte smjesu od mandarina da prekrije cijelu površinu.

Stavite u frižider na još 4 sata.

Izvadite kolač od sira iz frižidera i oštrim nožem zaobiđite rub kalupa kako vam se umak ne bi razbio po rubovima kada ga izvadite.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Recept za bijelu bajaderu – savršena kombinacija oraha i bijele čokolade

Bijela bajadera je odličan izbor za sve ljubitelje kremastih,...

Zamjena za jaja u kolačima: Košta tek 2 eura, a možete držati i u zamrzivaču

Pečete kolače, ali nemate jaja u hladnjaku? Nema problema....

Kako napraviti najukusniju topu: Simbol domaće atmosfere i zajedničkih trenutaka za stolom

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje...

Okus je tako raskošan, a priprema laka: Imamo recept za mađarski Rigojanči kolač

Ako tražite ideju za kolač koji će zasigurno sve...