Cheesecake je omiljeni desert mnogih, a idealna je činjenica da postoje različite varijante.
Kiselkaste i slatkaste mandarine sjajne su u kombinaciji sa sirom, naročito s ricottom u osvježavajućem cheesecakeu. Recept za ovaj ukusni kolač ne zahtijeva mnogo vremena i truda, a ukus je zagarantovan.
Sastojci
3 šoljice ricotte od kravljeg mlijeka
1 šoljica šećera
140 grama keksića
1/4 šoljice omekšalog maslaca
5 listića želatine
3 mandarine ili klementine
Mahuna vanilije
3 kašike mlijeka
1 kašika ruma
Priprema
Izmiksajte kekse s omekšalim maslacem i kašikom ruma.
Smjesu rasporedite po dnu kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite da tvori ravnu podlogu i stavite u frižider na 20 minuta da se stvrdne.
Namočite 3 lista želatine u vodi.
Pomiješajte ricotta sir s 3/4 šoljice šećera, sjemenkama polovine mahune vanilije i koricom mandarine.
Ocijeđenu želatinu otopite u 3 kašike vrućeg mlijeka, pa dodajte u ricotta sir i dobro promiješajte. Stavite u frižider na 30 minuta.
Smjesu od ricotte ulijte u kalup za pečenje, poravnajte površinu i stavite u frižider na 2 sata, zatim još 2 lista želatine namočite u vodu.
Ocijedite mandarine, procijedite sok i odmjerite 1 1/4 šoljice. Dodajte 1/4 šoljice šećera i pustite da sok kuha 1 minutu. Maknite s vatre, dodajte ocijeđene listiće želatine i miješajte da se potpuno otope. Pustite da se ohladi dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Površinu kolača od sira po želji možete ukrasiti kriškama klementine, a zatim na vrh prelijte smjesu od mandarina da prekrije cijelu površinu.
Stavite u frižider na još 4 sata.
Izvadite kolač od sira iz frižidera i oštrim nožem zaobiđite rub kalupa kako vam se umak ne bi razbio po rubovima kada ga izvadite.