Ukusne kocke od palente sa gljivama

Datum:

Donosimo vam recept za fenomenalnu zakusku, a riječ je o kockama od palente s gljivama.

Recept smo pronašli na blogu Deliciouseveryday.

Potrebni sastojci:
Za palentu

  • 2 šolje povrtnog bujona
  • ½ šolje instant palente
  • 1 kašika margarina
  • 1 kašičica soli

Za karamelizirani crveni luk

  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 1 kašika balzamičnog octa
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za gljive

  • 400 g gljiva, očišćenih i narezanih
  • 1 kašičica svježih listova majčine dušice
  • 3 kašike crnog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • So, biber

Priprema kocki

  1. Priprema palente:
    U šerpu sipajte bujon i margarin, stavite na šporet da zavri, pa dodajte palentu. Miješajte žicom za mućenje ili varjačom kako biste izbjegli grudvice. Kuhajte prema uputama na pakiranju. Kada je palenta gotova, sipajte je u četvrtastu tepsiju koju ste prethodno malo nauljili, poravnajte površinu i ostavite da se ohladi.
  2. Priprema karameliziranog crvenog luka:
    Na većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj temperaturi. Dodajte narezan crveni luk i dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte ocat i smeđi šećer, pa nastavite dinstati još 10 minuta. Ostavite sa strane.
  3. Priprema gljiva:
    U tavu sipajte ulje, dodajte gljive, posolite i pobiberite te dinstajte 10 minuta. Dodajte sitno nasjeckan češanj bijelog luka i dinstajte još 2 minute. Sipajte vino, dodajte listove majčine dušice i kuhajte još 10 minuta, dok vino ne ispari.
  4. Prženje palente i posluživanje:
    Ohlađenu palentu izrežite na kocke veličine zalogaja. Svaku kocku uvaljajte u brašno, pa pržite na zagrijanoj tavi s malo ulja 2-3 minute, dok ne postane zlatno-smeđa. Na svaku kocku stavite sloj karameliziranog luka, a zatim gljive. Poslužite i uživajte!

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Kremaste gljive sa bijelim lukom

Gljive i bijeli luk su zaista božanstvena kombinacija i...

Recept za salatu od kiselog kupusa

Ovo je recept za jednu malo drugačiju salatu od...

Skoro u svakom gradu u Bosni i Hercegovini kljukuša se pravi drugačije, koji je recept pravi?

Kljukuša je jednostavno ali vrlo ukusno jelo koje se...

Recept za jednostavne domaće perece

Domaće perece su mekane, jednu se tople, a možete...