Donosimo vam recept za fenomenalnu zakusku, a riječ je o kockama od palente s gljivama.
Recept smo pronašli na blogu Deliciouseveryday.
Potrebni sastojci:
Za palentu
- 2 šolje povrtnog bujona
- ½ šolje instant palente
- 1 kašika margarina
- 1 kašičica soli
Za karamelizirani crveni luk
- 2 veće glavice crvenog luka
- 1 kašika balzamičnog octa
- 1 kašika smeđeg šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
Za gljive
- 400 g gljiva, očišćenih i narezanih
- 1 kašičica svježih listova majčine dušice
- 3 kašike crnog vina
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 češanj bijelog luka
- So, biber
Priprema kocki
- Priprema palente:
U šerpu sipajte bujon i margarin, stavite na šporet da zavri, pa dodajte palentu. Miješajte žicom za mućenje ili varjačom kako biste izbjegli grudvice. Kuhajte prema uputama na pakiranju. Kada je palenta gotova, sipajte je u četvrtastu tepsiju koju ste prethodno malo nauljili, poravnajte površinu i ostavite da se ohladi. - Priprema karameliziranog crvenog luka:
Na većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj temperaturi. Dodajte narezan crveni luk i dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte ocat i smeđi šećer, pa nastavite dinstati još 10 minuta. Ostavite sa strane. - Priprema gljiva:
U tavu sipajte ulje, dodajte gljive, posolite i pobiberite te dinstajte 10 minuta. Dodajte sitno nasjeckan češanj bijelog luka i dinstajte još 2 minute. Sipajte vino, dodajte listove majčine dušice i kuhajte još 10 minuta, dok vino ne ispari. - Prženje palente i posluživanje:
Ohlađenu palentu izrežite na kocke veličine zalogaja. Svaku kocku uvaljajte u brašno, pa pržite na zagrijanoj tavi s malo ulja 2-3 minute, dok ne postane zlatno-smeđa. Na svaku kocku stavite sloj karameliziranog luka, a zatim gljive. Poslužite i uživajte!