Ukusne kocke od palente sa gljivama

Datum:

Donosimo vam recept za fenomenalnu zakusku, a riječ je o kockama od palente s gljivama.

Recept smo pronašli na blogu Deliciouseveryday.

Potrebni sastojci:
Za palentu

  • 2 šolje povrtnog bujona
  • ½ šolje instant palente
  • 1 kašika margarina
  • 1 kašičica soli

Za karamelizirani crveni luk

  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 1 kašika balzamičnog octa
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za gljive

  • 400 g gljiva, očišćenih i narezanih
  • 1 kašičica svježih listova majčine dušice
  • 3 kašike crnog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • So, biber

Priprema kocki

  1. Priprema palente:
    U šerpu sipajte bujon i margarin, stavite na šporet da zavri, pa dodajte palentu. Miješajte žicom za mućenje ili varjačom kako biste izbjegli grudvice. Kuhajte prema uputama na pakiranju. Kada je palenta gotova, sipajte je u četvrtastu tepsiju koju ste prethodno malo nauljili, poravnajte površinu i ostavite da se ohladi.
  2. Priprema karameliziranog crvenog luka:
    Na većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj temperaturi. Dodajte narezan crveni luk i dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte ocat i smeđi šećer, pa nastavite dinstati još 10 minuta. Ostavite sa strane.
  3. Priprema gljiva:
    U tavu sipajte ulje, dodajte gljive, posolite i pobiberite te dinstajte 10 minuta. Dodajte sitno nasjeckan češanj bijelog luka i dinstajte još 2 minute. Sipajte vino, dodajte listove majčine dušice i kuhajte još 10 minuta, dok vino ne ispari.
  4. Prženje palente i posluživanje:
    Ohlađenu palentu izrežite na kocke veličine zalogaja. Svaku kocku uvaljajte u brašno, pa pržite na zagrijanoj tavi s malo ulja 2-3 minute, dok ne postane zlatno-smeđa. Na svaku kocku stavite sloj karameliziranog luka, a zatim gljive. Poslužite i uživajte!

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Recept za bijelu bajaderu – savršena kombinacija oraha i bijele čokolade

Bijela bajadera je odličan izbor za sve ljubitelje kremastih,...

Kako napraviti najukusniju topu: Simbol domaće atmosfere i zajedničkih trenutaka za stolom

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje...

Okus je tako raskošan, a priprema laka: Imamo recept za mađarski Rigojanči kolač

Ako tražite ideju za kolač koji će zasigurno sve...

Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali...