Pečete kolače, ali nemate jaja u hladnjaku? Nema problema. Jaja se mogu zamijeniti s brojnim jeftinijim alternativama. Poslužite se veganskim trikom i umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke.
Vegani u kolačima umjesto jaja stavljaju lanene sjemenke. Točnije, naprave vegansko “jaje” od jedne žlice smljevenih lanenih sjemenki i tri žlice vode. Ako vam je u kolaču potrebno dva jaja, dvije žlice smljevenih lanenih sjemenki pomiješajte sa šest žlica vode.
Ne preporučuje se da koristite lanene sjemenke kao alternativu u kolačima koji traže više od dva jaja.
Kada pomiješajte smljeveni lan s vodom – pustite da smjesa odstoji pet minuta, a potom je stavite u kolač s drugim namirnicama. Iznimno je važno da pričekate nekoliko minuta da se smjesa zgusne i postane ljepljiva nalik na jaje. U suprotnom, kolač vam možda neće uspjeti onako kako ste željeli.
Lanene sjemenke imaju lagan orašast okus, pa je ovu vrstu zamjene za jaja poželjno koristiti u slasticama kojima odgovara taj okusni profil.
Lanene sjemenke su zdrava namirnica koja obiluje omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese u tijelu, štite srce i kardiovaskularni sustav. Dobar su izvor i prehrambenih vlakana koja snižavaju visoki krvni tlak i poboljšavaju probavni sustav.
Ovu namirnicu moguće je kupiti u većini supermarketa u Hrvatskoj. Uz to cjenovno je prihvatljiva za svaki džep – za pola kilograma smljevenog lana treba izdvojiti oko dva eura. To je količina dostatna za 50 veganskih jaja u kolačima.
Cijene se dodatno smanjuje ako kupite veće pakiranje cjelovitih lanenih sjemenki i smeljete ih sami u blenderu ili mlincu za kavu.
Povrh svega, lan ne morate držati u hladnjaku kao što je to slučaj s jajima. Ako mu želite produžiti rok trajanja, stavite ga u zamrzivač i upotrijebite po želji.