Mnogo je priče bilo oko toga da vještačke zaslađivače trebamo izbjegavati. Kako na našem tržištu nema mnogo izbora dobrih prirodnih zamena, pokazaćemo vam kako da napravite svoj prirodni tečni zaslađivač.
Riječ je o vrsti slatkih sirupa od ljekovitih biljaka. Ovaj zaslađivač ne sadrži masti i ima oko 12 kalorija po 1 kašičici (ili na 5 ml). Šećer ih ima nešto više i sigurno nije zdravija opcija od meda.
Ovaj sirup pravite od meda, vode i vaše omiljene ljekovite biljke ili voćke. To može biti šipak, đumbir, narandža (voće ili cvijeće), korica limuna i slično.
Možete ga koristiti na mnogo načina. Nosite ga sa sobom u torbi i koristite umjesto umjetnih zaslađivača i šećera koje vam nude u kafićima i restoranima. Odličan je i kao preliv za palačinke, za poboljšanje ukusa vode (gazirane ili obične), dodajte ga jogurtu, koristite kao zamjenu za obični med, u zobenoj kaši, u mlijeku. Neka vam mjera bude 1 kašičica na 1 šolju tekućine (vode, ledenog čaja, mlijeka i slično).
Ne pretjerujte s količinama i ne konzumirajte ga previše.
Od biljaka i voća možete koristiti:
- đumbir (odličan za probavu, imunitet i protiv infekcija),
- šipak (dodatni izvor vitamina C),
- goji bobice (djeluju kao antioksidans, sadrže željezo i važne nutrijente),
- kokosovo brašno,
- korice narandže i limuna,
- cvjetove narandže.
Možete i kombinirati više biljaka ili biljku i voćku.
Da biste napravili ovaj sirup, treba vam:
- 1/2 šolje sušene ljekovite biljke ili voćke po vašem izboru (ili 1 šolja svježe biljke ili voćke),
- 3 šolje vode (s nekim biljkama će vam trebati i samo 1),
- 1 šolja meda.
Voće ili biljke stavite u šerpicu (usitnite ili izmrvite ako su svježe voćke u pitanju, isjeckajte ako se radi o korijenu ili suhom voću), prelijte sa 3 šolje kipuće vode i ostavite poklopljeno da odstoji od 4 do 12 sati (manje za svježe voće, a više za korijen), ovisno o jačini sirupa koju želite.
Nakon nekoliko sati, biljke i voćke kuhajte s vodom u kojoj su stajale, na nižoj temperaturi, otklopljene, 20 do 45 minuta, dok se tekućina ne smanji za pola. Pazite da voda ne ispari u potpunosti. Vodite se time da na kraju morate imati 1 šolju tekućine u odnosu na 1 šolju meda.
Kada ste dobili željenu količinu tekućine, skinite je s vatre i ostavite neprocijeđenu da se malo ohladi – otprilike 30 minuta. Temperatura tekućine trebala bi biti dovoljno topla da otopi med, ali ne i prevruća.
Procijedite dobivenu tekućinu u teglicu ili bocu i dodajte med. Sve dobro promiješajte. Može trajati do 1 mjesec.
Kada budete pravili ovaj sirup, pazite da su biljke i voćke koje koristite prirodne, najbolje organske, kao i med (što kvalitetniji).