Bakin recept za domaći sirup od zove

Datum:

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta zove su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju.

Mi smo zato izdvojili domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt, prenosi Zadovoljna.hr.

Zovini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite ljepotice.

To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove

30 cvjetova zove
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Priprema sirupa od zove

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO

Donosimo recept koji će vas vratiti u djetinstvo: Napravite domaće štrudle od smokava

Ovi keksići sa punjenjem od smokava prava su poslastica...

Pileće bijelo meso na kineski način

Donosimo vam recept za jelo iznenađujuće lijepog i pikantnog...

Puslica torta je izvrstan desert za ljubitelje pjenastog biskvita i lagane kreme

Puslica torta je desert koji se spremao za posebne...

Ukusna, hrskava i brza: Napravite savršenu pizzu u lisnatom tijestu

Ako želite pripremiti ukusnu pizzu koja je hrskava, sočna...